vrijdag 9 november 2018

Tasje met inhoud...

Donderdag 11 oktober 2018. Met enige regelmaat maak ik een tasje voor iemand. Een tasje met inhoud. De reden waarom ik geef kan heel verschillend zijn. Soms geef ik ze als iemand het even nodig heeft om opgekikkerd te worden, voor een verjaardag, of als een dankjewel. Ik vertelde dat laatst aan een kennis. Zij vond het maar bijzonder. Dat je zoveel tijd en uren aan iemand besteedt die dat nauwelijks zal waarderen. 


Dat vond Ik op mijn beurt weer bijzonder. Dat iemand er op die manier naar kijkt. Als ik dingen maak dan denk ik alleen aan de persoon die het krijgt en niet aan de hoeveelheid uren die ik er aan werk. De kennis vroeg me wat ik dan zoal in zo'n tasje stop. Bij het opnoemen werd ze al een beetje benauwd. Zullen we de uren dat je er aan bezig bent eens tellen en dan vermenigvuldigen met een gemiddeld uurloon, vroeg ze?


Ik moet er wel bijzeggen dat zij werkzaam is in een commerciële functie en de dingen dus anders ziet als ik :-) We kwamen op een indrukwekkend eindbedrag. Ik schrok er zelf een beetje van. Je geeft dit dus gratis weg Tineke, zei ze. En al die tijd dat je voor een ander bezig bent, doe je niks voor jezelf. En voor wie doe je het? Wordt het echt echt gewaardeerd door de ontvanger? Wordt het echt gezien zoals het gezien zou moeten worden? Zien de mensen dat je er je hart en ziel instopt?


Hoewel ik nog wat tegensputterde en haar Mijn kant van het verhaal uit probeerde te leggen voelde ik me toch een beetje raar na afloop. Ze had me wel aan het denken gezet. Weggeven, vrijwilligerswerk, dingen aanpakken die anderen laten liggen. Het is een beetje zoals ik ben. Als ik voor alle uren maar 1 euro betaald had gekregen was ik nu in een totaal andere positie geweest. Minder afhankelijk van de situatie. Maar zou ik ook een leuker mens geweest zijn? Dat vraag ik me dus af. Ik denk het dus niet.


Niet alles is in geld uit te drukken namelijk. Hoe betaal je aandacht, een gehaakt slingertje of voorlezen op school bij je kinderen. Hoe is het als je naar die lieve oude dame gaat om koffie te drinken en daar voor betaald wordt? De was van de voetbalclub. Ik werd er wel eens zat van, maar toch deed ik het. Net als de kantinedienst op zaterdagochtend. Of de kinderbingo op vrijdagavond. De dingen op de scholen van de kinderen deed ik met liefde. Of het voorlezen, oudercommissie of klusdag was.


De kerk, de school, het inloophuis, wegbrengen, ophalen, opvangen van mijn eigen kinderen of die van een ander. Het eindeloze verhuizen van het ene studentenhuis naar het andere. De dingen die ik deed voor de man toen hij zonder secretaresse kwam ( erg grappig was dat) de zorgtaken voor eerst mijn schoonmoeder en nu mijn vader. Het opstarten van de computer van pa als hilarisch hoogtepunt. Ik help hem met zijn telefoon (kaartjes opwaarderen), hoorapparaat (nieuwe batterijen), maak afspraken voor ziekenhuis, dokter enz. Het maakt ons allebei blij. Zonder dat er een prijs aanhangt.


Het lijkt een raar rijtje als ik het zo opnoem. Het is ook maar een greep in het wilde weg en uit vele jaren. Ik deed alles graag en met liefde vanuit mijn hart. Omdat ik zo ben. En daarom maak ik af en toe een tasje met inhoud voor iemand. Omdat ik dat wil. Het idee dat daar een prijskaartje aan zou hangen. Bah, nee. Dan zou ik er zo mee stoppen. Het jammere is wel dat ik door de jaren heen niet heb kunnen losmaken van gratis en goedkoop. Dat er bij tijd en wijle situaties waren die als ik ze weigerde irritatie opriepen bij 'anderen'. Want .... jij doet het wel en voor niks.


Maar ik moest ook alles naast mijn reguliere werk doen. Kinderen opvoeden. Een huis schoonhouden en niet te vergeten een tuin. De operatie vorig jaar en het eindeloze revalideren heeft me behalve veel narigheid ook goeds gebracht. Zo kon ik (noodgedwongen) lange tijd geen ja zeggen op veel hulpvragen.  Ik kon simpelweg niet vanwege mijn fysiek. Het was even ongemakkelijk; daarna ging het vanzelf en werden de vragen minder. Van alle mensen die ik ooit hielp waren er in die revalidatietijd maar heel weinig die mij hielpen. Ook dat was een eye- opener.


Ik merk dat ik, nu ik er over schrijf, toch ietwat emotioneel word. Het is een proces wat ik nog lang niet verwerkt heb. De fysiek is in orde, het hoofd komt er wat achteraan. Ik zie veel dingen toch anders dan voor de operatie. In sommige situaties ben ik harder geworden. Ik zeg makkelijker nee tegen dingen die ik niet fijn vind. Of niet wil doen. Na bijna 40 jaar vrijwilligerswerk vind ik het welletjes (wij moesten als kind ook altijd al anderen helpen en dingen doen).


Doe ik dan niks meer voor een ander? Natuurlijk wel. Maar ik doe ze wel anders. Op mijn manier en op mijn tijd. Zoals het zich aandient. De accenten worden wat verlegd zal ik maar zeggen. Zo is het voor mijzelf ook gezonder. Ik geef alleen als ik iets te geven heb. Als er over is. En niet als het ten koste van mezelf gaat. En dat was best vaak het geval. Oh dear, het is wel een openhartig verhaal geworden. Het ging van hot naar haar en er is weinig rode lijn te bespeuren merk ik. Ik heb het al vaak verteld: ik schrijf alsof jullie even bij me aan de keukentafel zitten een een 'bakkie' doen. Als je zo samen zit, komen dit soort dingen ook wel ter sprake denk ik.


Moet ik dingen weghalen? Heb ik teveel gezegd? Ben ik te persoonlijk en openhartig? Ik weet het niet. Het is wat het is en ik ben wie ik ben. Blijkbaar moest het er even uit en wilde ik het met jullie delen. En ja, dat laatste is ook wel een dingetje waar ik een beetje mee zit. Jullie lezen hier met heel veel en ik heb werkelijk geen idee wie jullie zijn. Uitzonderingen daargelaten. Als je daar over nadenkt is dat best mal eigenlijk. Maar zo werkt het. En daarom denk ik daar maar niet teveel over na :-)))))


Een tasje vol met spulletjes. Vrijwel allemaal zelfgemaakt. Ingepakt en van een cadeaulabel voorzien. Ik blijf ze maken. Voor iedereen die ze nodig heeft. Ik liet er tussen mijn verhaal door een en ander van zien. Het meeste hebben jullie al eens langs zien komen denk ik. Ik loop ze nog even langs. De eerste is een overzichtsfoto. Daarna een (gekocht) kleurboek met een cadeauzakje (versierd door kleinste meisje) en twee broches die gemaakt zijn van een memoryspel. Op de foto daarna zie je een boekenlegger en kaart van Flow, een opkikkertje, een zakdoekje voor vreugdetranen. De foto daaronder laat een setje cadeaulabels zien.


Een gehaakt slingertje, gehaakte vlindertjes, ballonnen, duurzame confetti, twee verschillende setjes enveloppen en een overzichtsfoto van de cadeautjes maken het rijtje compleet. De laatste foto laat een tasje met vlinder zien. Ik blijf ze maken. Want dat is wat ik doe. Fijne dag vandaag!

5 opmerkingen:

  1. Wat heb ik je stuk met belangstelling gelezen! Ik kan je denkproces helemaal volgen! Ik bladerde door mijn eigen oude blogposts en kwam een reactie van jou tegen en ging weer eens bij je kijken.
    Ik heb zelf ook heel veel belangeloos gedaan, gratis tijd gegeven. Dat deed en doe ik omdat ik heg vanzelfsprekend vind, omdat iets mij weinig moeite kost en ik weet dat een ander er erg mee geholpen is.
    Maar er is wel een kentering gekomen, ik denk vorig jaar, of misschien al wel eerder, zonder dat ik dat bewust door had. Ik gaf eigenlijk alles weg, voor mezelf bleef er niks over. Mijn grootste valkuil is dat ik teveel beloof: ja hoor dat doe ik wel even, dat stuur ik je wel even, dat zoek ik wel even voor je op. Maar vervolgens voelde ik me weer verplicht en merkte ik dat ik liever iets anders deed.
    De ommekeer voelde ik het eerst op financieel vlak: jarenlang had ik tijd en energie gestopt in het verkopen van overtollige spullen, de opbrengt ging rechtstreeks in de huishoudpot, voor verbouwingen, vakantie. Totdat dat niet goed meer voelde, ik wilde dat die inzet ook naar mezelf terugvloeide. Nu zet ik opbrengsten voor mezelf opzij.
    We hebben mensen nodig die belangeloos dingen doen, zich inzetten, niet alles te gelde willen maken. Maar we hoeven onszelf ook niet op te offeren of uit te leveren. De balans hierin zoeken is lastig.
    Bedankt voor het delen van je gedachten!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dankjewel Tineke, voor het delen van je verhaal. Ik zit net zo in elkaar als jij. Gelukkig heb ik zelf ook veel waardering terug gekregen, van anderen. Hulp vragen vind ik zelf altijd lastig, maar als ik het vraag komt die hulp er wel.
    Waar ik zelf wel eens wat moeite mee had was de waarde van het kado dat ik gaf. Ik had immers meestal alles thuis al liggen en het kostte niets. Maar toen bedacht ik de uren aan energie die ik erin gestopt had. Is dat niet minstens zoveel waard als naar de winkel fietsen en geld uit je portemonnee halen? Ik vind van wel.
    Wat weleens jammer is, is dat mensen die misbruik van je maken je moeiteloos weten te vinden. Het is mij helaas wel overkomen dat we bijv. iets afgesproken hadden over een prijs (als ik iets in opdracht deed) en ik werd overrompeld met een doosje met knutselspullen wat diegene nog in de garage had staan. Zij blij, ik blij (vond zij...). Terwijl ik er gewoon kosten voor gemaakt had. Inmiddels heb ik iets meer haar op mijn tanden gekregen. En nu start ik binnenkort met een winkeltje in het dorp (samen met anderen). Als mensen vragen of ik nog iets heb, kan ik ze daarnaar verwijzen. Voor mij voert de boventoon dat ik zelf veel plezier heb gehad in het maken. En als het dan iets oplevert voor een ander (bijvoorbeeld ook door een deel van de opbrengst weg te geven aan een goed doel), dan werkt het twee kanten op.
    Goed weekend! Groetjes, Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik kan maar één ding zeggen :
    Blijf bij jezelf en doe waar jij je goed bij voelt!!!
    Heb jij er een fijn gevoel bij als je, via die met liefde gemaakte tasjes, een ander daar gelukkig mee kan maken, dan is je missie geslaagd.
    Aandacht voor een ander is niet in geld en werktijd uit te drukken.
    Die kennis heeft het duidelijk nog niet begrepen, waar het in het leven werkelijk om gaat.
    Ik zeg: "Super!! Ga zo door!!
    Dit staat niet voor niks op mijn blog:
    Maak de wereld mooier en prettiger door een beetje liefde en aandacht aan een ander door te geven.
    Dat kan gratis, je maakt anderen blij en gelukkig en het geeft veel voldoening!!!
    Groetjes van Marianne

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Oei zo herkenbaar. Mensen vinden het zo vanzelfsprekend maar soms houd het ook gewoon ff op ik doenu ook aan zelfbescherming ha ha . En durf ook neevte zeggen. Wil je dat ik kom klussen ? Waar was je toen wij aan het klussen waren? Raar dat mensen maar zo denken ze komt wel .tegenwoordig doe ik een pas op de plaats

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dank voor jullie lieve reacties. Ik voel me er echt door opgebeurd. Dank!

    BeantwoordenVerwijderen