woensdag 21 november 2018

Achter de hype aan...

Vrijdag 26 oktober 2018. Een paar jaar geleden zag je ze ineens overal. Loombandjes. Kleine elastiekjes die op een bepaalde manier in elkaar gevlochten werden om er zo armbandjes van te maken. Of sleutelhangers en vast nog veel andere dingen. 


De eerste keer dat ze me echt opvielen was rond Koningsdag. Schattige kleine meisjes maakten ze in allerlei kleuren en je kon ze kopen. Veel schattige meisjes maakten de armbandjes en zo kwam het dat je ze bijna in elke kraam kon zag.


Later zag ik in de speelgoedwinkels hier in het dorp allerlei kleuren elastiekjes. Ik zag borden waar je de meest ingewikkelde patronen mee kon maken. Borden is misschien niet de goede naam. Ik vond ze een beetje lijken op de rekjes waar je een sjaal mee kunt breien. Die zijn en in ronde vormen maar ook in een langwerpige uitvoering. Jullie weten vast wel wat ik bedoel :-)


Nog weer later kwamen er allerlei filmpjes op Youtube en gaven (meestal dames) uitleg hoe je e.e.a. kon maken. Ik heb het van afstand gevolgd. Mijn kinderen waren er te oud voor en mijn kleinkinderen te jong. Ik zat er net tussenin. Maar.....


... toch maakte ik ook kennis met het armbandjes maken. Mijn vader gaf me een grote doos elastiekjes (hoe hij er aan kwam weet ik nog steeds niet) en de meisjes leerden me hoe je ze moest maken. Inmiddels waren ze groot genoeg om het me voor te doen. Op twee vingers en dan steeds een elastiekje van onder naar boven overhalen. Het leek net punniken.


Na twee bandjes deden mijn (reuma)vingers zoveel pijn dat ik er mee stopte. We deden andere leuke dingen en aan het eind van de dag werden de meisjes weer door hun vader opgehaald van de logeerpartij. De dagen erna vond ik het ene na het andere elastiekje op de grond tijdens het stofzuigen. En steeds dacht ik... het is toch eigenlijk een soort van punniken.


Op een rustig moment zocht ik een punnikklos met een groter gat in het midden en probeerde het even uit. En voor ik het wist was ik 'verslaafd' en maakte ik van alle elastiekjes die er waren een armbandje. Er gingen er zelfs een paar naar ZA. Daarna vond ik het ook wel weer prima hoor. Ik heb geen zin om er mee door te gaan. Bovendien is de hype ook al lang weer over. Wat is er nu eigenlijk in de mode?


Ik zag de meisjes bezig met diamond painting. Het leek een beetje op Ministeck van vroeger. Maar dan toch net weer een beetje anders. Punniken- loomen. Diamond painting- Ministeck. Goh, ik word oud. Ik hoor het mijn moeder nog zeggen over de mode destijds. Ach kind, daar doe ik niet meer aan mee hoor, dat heb ik al eens gedragen..... Destijds vond ik dat 'raar'. Nu denk ik: je had gelijk. Ik maakte ze. Armbandjes van elastiekjes. Achter de hype aan. Maar toch..... :

Geen opmerkingen:

Een reactie posten