dinsdag 3 april 2018

Pizza...

Donderdag 8 maart. Een van de vragen in mijn vorig blog was: welke pizza vind je het lekkerst? Ik antwoorde toen dat ik zelfgemaakte pizza het lekkerst vind. Ik gebruik daarvoor het recept van Jamie Oliver. Pizzabodems zijn makkelijk zelf te maken want ze hoeven maar 1x te rijzen en je weet wat er in zit.. Ik maak altijd vier pizza's tegelijk. Je hebt nodig: 30 gram verse gist (ik koop dat bij de bakker), 30 gram honing (of suiker), 6,25 dl lauw water, 1 kilo tarwebloem, zout. Je hebt ook nog wat extra bloem nodig voor het bestuiven.


Los de gist en de honing op in de helft van het lauwe water. Maak dan op je aanrecht (of ander werkvlak) een bergje van bloem en zout. Maak een kuiltje in het midden en giet daar voorzichtig het gistmengsel in. Werk van binnen naar buiten met de toppen van je vingers. Ik maak altijd rondjes. Steeds groter zodat er steeds meer bloem bij het papje komt. Giet dan de rest van het lauwe water erbij en ga door tot het een vochtig deeg is. Misschien moet je met het water wat variƫren. Ik heb gemerkt dat ik soms wat meer water nodig heb.
-
Dan komt het leuke gedeelte. Het kneden. Doe dit ongeveer een minuut of 5. Dus rollen, vouwen en drukken. Doe net of je een echte bakker bent ;-) Door dat rollen, vouwen en zo ontwikkelen de gluten zich. Als je klaar bent maak je een bal van het deeg en leg je die op een bakplaat of in een kom of zo. Ik doe dat gewoon in de woonkamer waar het lekker warm is. In de winter soms wel eens in een lauwe oven Wel leg ik er een laagje plastic folie overheen (niet in de oven natuurlijk). Laat het ongeveer 40 minuten rijzen. Als het goed is heb je nu ongeveer twee keer zoveel deeg.
-
Na het rijzen verdeel je de bol in vier stukken die je met een deegroller uitrolt (daar heb je de extra bloem voor nodig). Iets minder dan een centimeter is goed. Tenzij je van dikkere pizzabodems houdt. Het gaat op de gok moet ik eerlijk zeggen. Of beter gezegd: op het oog. Nu kun je beleggen met dat wat je lekker vindt of wat je in huis hebt. Leef je maar lekker uit. Het is niet snel te gek. Hoewel.... ik vind de simpelste pizza's het lekkerst. Smaken verschillen.
-
Bakken op 240 graden Celsius tot de kaas is gesmolten en de bodem lichtbruin is. Lekker met een salade van rucola. Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten