donderdag 19 juli 2018

Dekbed...

Dinsdag 17 juli 2018. Ik weet niet hoe het met jullie is, maar ik slaap niet zo goed met dit warme weer. Er gaat nog meer verkeer langs ons huis dan anders in de nacht. Een van de doorgaande straten is afgesloten en alles komt nu hierlangs. Ik slaap sowieso maar een paar uur per nacht maar met dit warme weer kom ik daar zelfs niet eens aan. Dat begint zijn tol te eisen. Overdag slapen is geen optie. Ik word dan misselijk wakker. Of met hoofdpijn. Als ik überhaupt al kan slapen. Ik kan beter wakker blijven overdag.


Nu is er, ik denk 300 meter hier vandaan een mooie beddenshop. Ik kocht er toen het koud was al een keer een heerlijk warm donzen dekbed. Dat dekbed is een feestje om onder te slapen. Het is zo fluffy en licht. Super. Ik kocht het in de tijd dat ik nog revalideerde met de rollator. Het lag op het plankje toen in naar huis liep. Elk trottoir wat ik tegenkwam gleed het er af. Dan probeerde ik het tegen te houden en reed de rollator weer weg. En ik was nog niet snel genoeg om te corrigeren. Dit keer ging het wat makkelijker want lekker op de fiets.


Het warme dekbed is nu zelfs voor mij (die het altijd koud heeft) te warm. Alleen een dekbedhoes vind ik weer te licht en veel te koud. Als ik naar de supermarkt ga dan kom ik langs de beddenshop en ik dacht: ik ga eens zien of ze niet een dunne versie van mijn dikke donzen dekbed hebben. Er waren meerdere verkoopsters en ik zocht de dame die me vorige keer goed geholpen had.


Met veel kennis van zaken mag ik wel zeggen. Ze had veel productkennis. Ik herinner me nog dat ze het al warm kreeg bij het zien van mijn aankoop. Ze was van een zekere leeftijd en moest er niet aan denken onder zo'n dik ding te slapen :-) Nee, ze had zelf een katoenen dekbed en dat was zó fijn. Ik besloot dáár naar te vragen. Maar dat gebruikte zij voor de winter. Nee kind, veel te warm. Ik kan nu helemaal niks op me verdragen, zei ze. Maar ja, als jij het koud hebt moet je het dekbed nemen.


En fluks trok ze een van de dekbedden van het rek af. Het voelde flodderig (woord van mijn moeder) dun en onbetrouwbaar aan maar ach, als het nou heel warm werd dan zou het moeten kunnen dacht ik maar. Voor 25 euro mocht ik het meenemen. Het hing voor even aan de kapstok en vanaf mijn werktafel kon ik het zien. Een mooie gele tas. Dat is fijn want zo kan ik het in de winter netjes bewaren. Maar kijk nou eens naar de hoeveelheid tekst die er op staat. Ik maakte er wat foto's van.


Zullen we er samen eens naar kijken? Eerst naar het plaatje van de mooie dame. In koel wit. Het lijkt me niet dat ze al klaar is voor de nacht. Zo'n mooie japon is niet om in te slapen. Maar misschien vergis ik me. Ze heeft haar schoenen al wel uit. Het merk Harris & Darwin (bij haar knieën) garandeert me topkwaliteit. Hoera. Dan de tekst Cool Cotton in schreeuwend roodgele letters. Ik krijg het warm van deze kleuren. Ik associeer ze met vuur en vlammen.
Speciaal voor de zomer ----- Koel slapen staat er verder. Dat is mooi. Want slapen wil ik zeker.

Koel slapen + cool cotton+ cool cotton+ heerlijk verkoelend en ademend. Vier keer wordt vermeld dat ik het er zeker niet warm onder zal krijgen. Geeft niet hoor, daar heb ik dat andere dekbed voor. Die met dat fluffy dons :-)


Het mooist van alles vind ik de tekst onderaan. De verkoelende bries in Uw slaapkamer. Dus niet in die van iemand anders maar in Mijn slaapkamer! Een verkoelende bries van een dekbed? Ik zie het in gedachten al wapperen. En dat voor 25 euro? Wat een larie eigenlijk. Verkoelende briesjes komen hier van zee. En zo staat er nog veel meer reutemeteut op de verpakking.

Het is optimaal ventilerend en dat lijkt me niet onhandig in de zomer. Het heeft een sublieme vochtregulatie (ik zie nu ineens die warme verkoopster voor me) De stof en vulling zijn van 100% koel katoen. Duh. Is er ook warm katoen dan? Strikt genomen wel natuurlijk. Ik denk nu aan geruwde katoen en flanel.

Puur natuurlijk. Is er ook chemische katoen? En hoe is de stof zo mooi wit geworden dan?


Ik koos een 1 persoons dekbed want ik deel niet meer met de man. We draaien 's nachts verschillend en daar kwamen we in de tweede nacht na ons huwelijk al achter. Het was een van de eerste aankopen in ons huwelijkse leven die we deden (we trouwden in de koude maand februari). Twee aparte dekbedden. Heerlijk!

De man zag het dekbed hangen aan de kapstok en ook hem viel de hoeveelheid tekst op. Wat een circus joh! Ja, dat is het zeker. Hij wil er geen. Hij wil ook niet zo'n dik donzen dekbed als ik. Hij wil al helemaal niet dat dikke donzen dekbed met een paar gehaakte dekentjes erover. Pippi Langkous noemt hij mij in de winter. Want sokken en soms zelfs heb ik wanten aan in bed. Ik krijg het gewoon nooit warm.

In de avond nestelde ik me onder mijn nieuwe aankoop. Het viel me niet tegen. Toen ik tevreden omdraaide zei de man ineens heel onderkoeld; eigenlijk lig je nu onder een quilt. Die heeft ook drie lagen katoen. En daar heb je er nog 20 van in de kast liggen, ik kan ze vanaf hier zo voor je pakken.

Hmm.... dat is waar. Maar die die zijn natuurlijk niet speciaal voor de zomer zoals dit dekbed, maar voor in de winter. Voor als de gehaakte dekens in de wasmachine zitten. Of gebruikt worden als tent voor de kleintjes.

Ik sloot mijn ogen en viel in slaap. Na een half uur werd ik wakker. Waar was ik door gewekt? Het leek wel een briesje. Was dat nou van de wind buiten of toch van dat dekbed? :-)))

3 opmerkingen:

  1. Geweldig zeg....!!....hoe je get ook schrijft......wij gebruiken deze het hele jaar door...tja overgang he ...ik heb het nooit koud......en Hemmes ook niet want ik lig naast hem ...hihihihi...liefs Ria x ☀️

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ha ha het dekbedden verhaal :))) nu het zo heet is lig ik lekker onder een ouderwets katoenen laken ik heb er nog genoeg en het slaapt heerlijk. Wie wat bewaart........

    BeantwoordenVerwijderen
  3. wat een leuk verhaal... je kunt goed schrijven zeg... leuk dat ik je nu met de volgknop kan volgen. fijn.

    BeantwoordenVerwijderen