vrijdag 9 februari 2018

De Bieslandhoeve...

Jullie hebben nog een verhaal tegoed van de Bieslandhoeve. Ik dacht daar ineens aan. Vanmorgen bij het wakker worden. Morgen is er een open dag op de hoeve en het is misschien daarom leuk er e.e.a. over te vertellen. Je kunt de hoeve vinden in de polder achter Delft. Het adres is Bieslandseweg 1 Delfgauw. De routeplanner brengt je er zo naartoe :-) 


Kloppend hart van het bedrijf zijn boer Jan Duindam en zijn vrouw Mieke. Iedere eerste zaterdag van de maand laat Jan de boerderij zien aan iedereen die daar benieuwd naar is. Je kunt hem van alles vragen over de boerderij, biodynamische landbouw en veeteelt en natuurlijk over het boerenleven zelf. De koeien zijn van het ras Fleckvieh. Ze produceren eerst lekkere melk en leveren uiteindelijk ook goed en eerlijk vlees. Ze krijgen het hele jaar gras te eten uit de omgeving, hebben 30m2 ruimte per koe. Ze liggen in de stal op het zachte gedroogde maaisel van de slootkanten. En, en dat vind ik zelf zo'n gezellig gezicht. er hangen daar van die massageborstels voor de dames. Je kan zien dat ze dat lekker vinden. Echt genieten.


Als er een koe ziek is worden homeopatische middelen gebruikt. Alleen als het écht niet anders kan wordt antibiotica gebruikt. Gezonde koeien kunnen namelijk wel tegen een stootje. De mest die ze produceren wordt weer in de moestuin gebruikt. De groenten die daar groeien (bij de groenteboerin) kun je kopen in de Landgoedwinkel. De winkel vind je meteen als je het pad op komt lopen. Je kan er goed en ruim parkeren. Gratis natuurlijk.


Jan en Mieke zijn de boeren. Dan is er nog Jack, de boerderijhond. Een jonge Berner Senner. Super enthousiast en een allemansvriendje maar hij springt niet tegen je op. Ook een fijne bijkomstigheid in mijn geval. Jack is een lieverd. Het vlees van de koeien wordt door de slager verwerkt op de boerderij zelf. I.v.m. de hygiene regels ben ik niet naar binnen geweest bij de slager. Het vlees kun je kopen in de landgoedwinkel. (laatste twee foto's).


Naast de slager is er ook het heerlijke (desem)brood van onze vriend bakker Jan. Ik mocht destijds als eerste proeven van zijn cranberrybrood en sindsdien ben ik er 'verslaafd' aan. Ik eet het met wat geitenkaas, bacon en wat zelfgemaakte appelstroop. Zó lekker. Brood ook te koop in de landgoedwinkel. Ik kocht daar ook lekkere vlierbessensiroop en honing van de imker uit de buurt.


Rondom de hoeve is er het Bieslandbos. Daar is het nodige (essen)hout gekapt, gezaagd, gekloofd en wordt morgen te koop aangeboden (per kuub) door de hulpboeren. Van elke verkochte kuub hout gaat er 5 euro terug naar staatsbosbeheer om nieuwe bomen te planten. Er zijn verschillende prijzen en soorten hout. Het kan best eens druk worden. Hou daar rekening mee. Tussen 10- 14 uur kun je er terecht. Reserveren kan niet! Je mag het zelf inladen :-))


De mensen van de hoeve houden wel van wat gezelligheid en zorgen morgen voor 'houthakkersmuziek'. En voor een warm vuurtje om de koude handen te warmen. Ook kun je er drinken kopen. Vriend Leo (jullie kwamen hem en Jan eerder tegen bij de olijfolieproeverij) maakt op open vuur een lekkere stoofpot en bakt houthakkerburgers op de Big Green Egg. Hem kennende wordt dat smullen to the max. Volgens mij heeft Leonard ook beloofd zijn kookboeken mee te brengen. Hij schreef er drie (of waren het er nou vier). Als je het hem lief vraagt wil hij er vast een persoonlijke boodschap voor je inschrijven.


Volgens mij kwam ook de jager morgen langs om te vertellen over het beheer en wat hij daar verder allemaal doet maar dat weet ik niet voor 100% zeker. Ik zou er nog uren over verder kunnen vertellen maar dat ga ik niet doen. Ik ga even rusten want ik heb behoorlijk veel pijn.


Misschien zie je me daar ook nog langsstrompelen met mijn krukken. Ik zou het dan zeker leuk vinden om kennis met je te maken. Spreek me gerust aan :-) Het is niet heel erg ver van het Zweeds warenhuis en van de stad Delft. Wie weet kun je er een combinatiebezoek van maken als je van ver komt. En als je liever carnaval viert, moet je dat natuurlijk gewoon doen. Later in het jaar zal het er vast ook heel gezellig zijn. Je kunt er heel mooi fietsen in de buurt. Het is een bedrijf in ontwikkeling en voorlopig zal er veel te zien en te beleven zijn.


Zo zijn er plannen voor een theeschenkerij, een nieuwe landgoedwinkel, een mooi nieuw plekje voor de bakker waar je hem kunt zien bakken... en nog veel meer. Ik heb er geen aandelen maar ben gewoon enthousiast. Als ik weer een mooi adresje tegenkom, zal ik het hier zeker met jullie delen. Als jullie dat tenminste leuk vinden :-) Dagdag!



2 opmerkingen:

  1. Dit is wel een heel erg leuk adresje. Jammer dat dat zo ver van bij ons is maar wie weet komen we misschien wel eens "ooitooit" in de buurt! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat leuk om dat te bezoeken daar hou ik ook van

    BeantwoordenVerwijderen