woensdag 29 september 2021

Boeken #8...

De laatste tijd heb ik heel heel weinig boeken gelezen. Ik gun mezelf er gewoon geen tijd voor. Het werk buiten in de tuin, de verwerking van de spullen op de moestuin, het inmaken en jam maken zorgen ervoor dat er amper tijd overblijft om ontspannen te zitten. De krant, een tijdschrift hier en daar, dat is het wel op dit moment.
En dat klinkt heel raar voor iemand die meestal vastgeplakt zit aan een boek. Ik lees altijd veel en graag maar nu even niet. Is dat erg? Nee hoor, helemaal niet. Straks als de oogst binnen is, de dingen van buiten gedaan, de bladeren vallen en de wind gaat waaien, dan is er tijd genoeg om te lezen. In mijn vorige boekenblog schreef ik nog dat ik benieuwd ben waar de buurman mee zou komen. We ruilen elke maand een boek. Hij gaf me er een uit de oude doos. Rituelen van Cees Nooteboom. Ik ben benieuwd. Buurman heeft geen haast met het terugkrijgen verzekerde hij mij dus heb ik nog wel even de tijd.
Van mijn vader kreeg ik laatst een stapeltje boeken. Het zijn boeken voor jonge meisjes. Joop en Toop de tweelingen, een tante die chaufeert, het huisje in de dennen, aapje, freule Thea, verkeerd verbonden en de scheidsrechter. Ze liggen hier naast me op tafel en ruiken heel zoet. Bijna naar jam. Eerst dacht ik dat ik het zelf was (ik heb net weer een paar potten gevuld) maar nee, de boeken ruiken heel sterk en zoet. Zoet is denk ik ook de inhoud. Ik heb er een klein stukje in gelezen.... de meesten zijn van voor de oorlog.
Ze zijn allemaal van hetzelfde meisje geweest. Haar naam staat voorin met de datum. Het zal waarschijnlijk een abonnement geweest zijn want de boeken die ik heb, zijn steeds een maand na elkaar gedateerd. Allemaal uit 1936. Mijn vader zegt dat mijn moeder de boeken van mijn zusje kreeg. Zij had ze uit de kringloopwinkel. Mijn moeder hield erg van jongemeisjesboeken. In haar jeugd mocht ze geen boeken lezen van haar strenge moeder, later heeft ze het stuk wat ze had overgeslagen in haar jeugd,ruimschoots ingehaald. Na mama's overlijden lagen de boeken daar maar te liggen en wilde vader er vanaf. Mijn zusje wil ze niet meer en zo kwamen ze naar mij. Ik weet ook niet echt goed wat ik er mee ga doen. Ik denk dat ik ze uit elkaar probeer te halen en de buitenkant ga hergebruiken voor journals/dagboeken. Voor nu mogen ze nog even blijven.
Maar eerst laat ik de wind er maar eens doorheen waaien want oeh... ze geven echt een sterke lucht af. Net als de oude tijdschriften die ik van mijn vriendin kreeg. Dat zijn exemplaren van openbaar kunstbezit uit de jaren 90 van de vorige eeuw en eerder. Die ruiken ook heel sterk. Muf. Alsof ze in een vochtige ruimte hebben gelegen. De twee stapels bij elkaar maken me een beetje misselijk moet ik jullie bekennen. Ik zou niks nieuw kopen en gebruiken wat ik heb of krijg, maar hoe leuk dat ook is, het is soms ook wel een uitdaging!
De omslagen van de boeken zijn hier en daar wat beschadigd maar dat valt wel te repareren. Ik ga eens zien of het gaat lukken ze te gaan hergebruiken. Helaas niet echt veel boekennieuws voor nu. Waarschijnlijk volgende keer weer wel. Ik ieder geval kan ik dan zeggen wat ik van het boek van Cees Nooteboom vind. Tot dan! Fijne dag vandaag!

3 opmerkingen:

  1. Leuke boeken, heerlijk om van die gezellige kneuterige boeken te lezen. Soms lees ik weer een poosje streekromans. Doe het dan wel via storytel zodat ik het zo kan stoppen als het verhaal te zoetsappig wordt. Nadeel hè, dat ze toch muffig gaan ruiken. Hopelijk gaat de geur eruit na het luchten, nu kan het nog buiten. Succes en veel plezier ermee.
    Groet Merel

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk zo een stapeltje oude boeken geerlijke nostalgie. En het wordt ander weer lekker warm bij de kachel. Gister hier de eerste hagelbui

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hier onweerde het toen het bij jou hagelde. Ja, de herfst komt er nu echt aan :-)

      Verwijderen