woensdag 15 september 2021

Recept #5...

Eigenlijk zou ik hier vandaag een lekker receptje met jullie delen maar om eerlijk te zijn, heb ik niks te delen. Want....
De buren zijn op vakantie en ik mag, net als vorig jaar, gebruik maken van hun moestuin. Haal er maar af wat je wilt, zei de buurman. Het is zonde als het overstuur raakt. Overstuur betekent hier niet dat je van streek bent, maar dat het té rijp wordt allemaal.
Vorig jaar was het een hele warme zomer en waren de meeste fruitsoorten al van de boom. Zo niet dit jaar. En dus was er voor mij enorm veel te plukken in de enorme boomgaard/groentetuin. Maar al die dingen moeten ook verwerkt worden en dat is een heel ander verhaal. Dat kost enorm veel tijd
En als dan ook nog de deur van de vrieskast in de anderhalf jaar oude keuken niet sluit en je alles moet overhevelen van vrieskAst naar vrieskIst, dan heb je wel even een paniek momentje. Gelukkig konden de bakjes met appelmoes bij een van de andere buren in de vriezer totdat die van ons weer gemaakt zou zijn. Helaas komt de monteur pas op 20 (!) september. Als de vriezer dan gerepareerd wordt, is hij precies vier weken niet in gebruik geweest. In het midden van het oogstseizoen! Het zij zo!
Al het fruit kon in ieder geval op een andere manier verwerkt worden. Ik kon er sap van maken, of jam. Eerst alleen bramen en een enkel framboosje. Later ook met veel framboosjes en aardbeien er bij. Daar hield het zo ongeveer wel op. De buren zijn inmiddels terug van vakantie en hadden nog een reserve vriezer. Hoera hoera. Die is nu schoongemaakt. Hij was al brandschoon maar toch deed de buurvrouw er nog een sopje doorheen. Met een verlengdraad kunnen we hier stroom halen en staat hij onder het afdakje op de erfgrens. Het is een prachtig gezicht.
En ik ben inmiddels vol op stoom met het maken van de soepjes en het invriezen van de groenten. Heerlijk!!! Wat zullen wij smullen als we straks ingesneeuwd raken. Wij vinden een soepje zo lekker bij de boterham. Als het dan buiten koud is, word je vanzelf weer warm. Afgelopen weekend zag ik dat ze ook de pompoenen alweer aan het oogsten waren. Het water loopt me alweer in de mond. Ik heb hier al eens een lekker pompoenrecept gedeeld. Vers gemaakt is het superlekker maar als het uit de vriezer komt, vinden wij het nog lekkerder. Ik ga maar snel verder met oogsten. De rode bieten zijn gaar en kunnen in de reservevriezer. Dagdag!

2 opmerkingen:

  1. Lekker hoor en wat een fijne buren zeg . Mag he heel blij mee zijn

    BeantwoordenVerwijderen
  2. We wonen hier in een hoekje met drie andere buren. Ze zijn allemaal verschillend en twee liggen elkaar niet zo. Maar voor ons zijn ze super aardig en vriendelijk. Ja, elke dag voelen we dat weer als een cadeau. Zeker als we terug denken aan de terror buren die we hadden.

    BeantwoordenVerwijderen