maandag 15 maart 2021

De boekenkast...

Volgens mij kunnen we van de boekenkast inmiddels wel een vervolgverhaal maken want het inruimen daarvan schiet niet echt op, haha. Mijn vader heeft zijn boekenkast opgeruimd en wat hij niet meer wil komt naar mij. Ik vertelde daar al eerder over. Steeds als ik denk dat hij alles heeft gegeven, komt er toch weer een doos vol nieuwe boeken bij. Ik ben inmiddels zover dat ik alles uitgezocht heb en langs de muur van de bibliotheek op de grond heb opgestapeld. De categorieën zijn bepaald en het inruimen is begonnen. Alle handwerk/papier gerelateerde boeken staan weer in de kast. Ik heb ze kritisch bekeken en wat weg kan gaat op marktplaats enz. Ook daar schreef ik al eerder over hier. Ik ben hiermee begonnen omdat ik zeker weet dat mijn vader in deze categorie geen boeken aanlevert. Deze kunnen dus blijven waar ze zijn.
Door het uitsorteren van de handwerkgerelateerde boeken is er meer ruimte gekomen voor de boeken van vader. Hierboven zie je een gedeelte van de boeken staan. Soms loop ik er tegenaan en valt er weer een stapel om. En dan zucht ik maar en zet het hele boeltje maar weer recht. Het is echt een klusje voor tussendoor. Voor als ik even een creatieve vastloper heb. Voor als ik na moet denken over een opdracht. Voor als het hele lockdowngebeuren me even naar de keel grijpt. Voor als...
Het is niet alleen dat ik niet lang achter elkaar werk aan de inrichting van de boekenkast maar ook dat ik boeken tegenkom waarvan ik niet meer wist dat ik ze had. En ja, dan lees ik wat regels, wat alinea's, een hoofdstuk en voor ik het weet lees ik dan zo'n boek weer helemaal uit. Ik kan dat echt! Zo herlas ik na jaren een boekje van Boudewijn Büch. Al weer jaren geleden overleden (in 2002). Hoe vaak zag je hem niet op tv. Of hoorde je hem op de radio? Hij schreef meer dan dertig boeken na zijn debuut in 1976. De reisprogramma's herinner ik me nog goed. Na zijn overlijden bleek een groot deel verzonnen. Fictie vermengd met non fictie. Nu, na al die jaren doet het er niet meer toe. Hij is grootendeels vergeten, deze Boudewijn. Toch heb ik met veel plezier dit boekje herlezen. Het geheim van Eberwein. Het gaat terug in de boekenkast.
Wat ook teruggezet wordt in de boekenkast is het boek van Hella Haasse uit 2006. Ik kocht dit boek destijds op Schiphol in een van de boekenwinkels daar. Het was bedoeld om in het vliegtuig op weg naar Caïro te lezen. Dat lukte precies. De gordels moesten vast om de daling in te zetten. Ik vloog met Egypt Air. En dat was altijd een avontuur op zich. Er mankeerde nogal eens wat aan de toestellen. Ze hadden de beste piloten ter wereld want we kwamen altijd veilig aan de grond. Grappig dat ik me dat bij het zien van dit boek meteen weer herinnerde. Ik herlas met veel plezier haar korte verhalen. En ben inmiddels ook al weer aan een nieuw boek begonnen. Heerlijk om meer veel te lezen. Maar ja... met die boekenkast schiet het natuurlijk niet op hè.

2 opmerkingen:

  1. tja ik hou ook van veel boeken maar nmu heb ik even een stop op aankopen gezet. Maar als ik in de kringloop loop weet je het maar nooit zucht.....maar ja dan kan je nog eens kiezen :))))

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben mijn boeken ook aan het uitzoeken. Ik gebruik er een aantal om enveloppen van te maken. Dat vinden sommige mensen heel erg, maar ja, als niemand ze meer wil, kan ik er toch beter iets leuks van maken, vind ik.

    BeantwoordenVerwijderen