donderdag 11 oktober 2018

Verzameling (9)...

Woensdag 19 september 2018. Vandaag laat ik jullie een nieuwe verzameling zien. Er zijn er vele in dit huis en zo af en toe zal ik een spotlight op ze zetten. Ik verzamel dus ook sigarenbandjes. Dat is een beetje mijn vaders' schuld. Hij verzamelt ze namelijk al jaren en jaren. Ook al in de tijd dat er regelmatig een dikke sigaar opgestoken werd tijdens belangrijke vergaderingen van bijv het Waterschap. Hij mag er graag over vertellen. Dikke rookwolken, witjes (jenever) en rode koppen als de mannen het niet eens konden worden. Hij heeft veel dubbele exemplaren en hij vroeg me deze op Marktplaats aan te bieden. Dat deed ik natuurlijk met alle liefde. 

Ik zocht ze wat bij elkaar en probeerde enigszins orde aan te brengen. Het moet er tenslotte wel een beetje aantrekkelijk uitzien toch? Voor ik het wist had ik ze verkocht. Het ging werkelijk razendsnel. Niet aan een of andere oude baas maar aan een jonge vrouw die er 'echte post' mee ging versturen. Ze deed ze in een zakje en stuurde ze dan vervolgens naar een vriendinnetje. Ik zette nog eens een setje online en huppekee weer was het in een mum van tijd verkocht. Zoals altijd gaf ik pa zijn centjes en hij was verbaasd dat het weer gelukt was. Pa, ze zijn gekocht door jonge vrouwen, zei ik en vertelde hem het verhaal. Hij vond dat leuk :-) Nou ja, zei hij. Wie had dat gedacht. Ik wilde ze al weggooien.


Bij het uitzoeken (wat een tijdrovend klusje is) zag ik een serie bandjes met de Belgische vlag. Ik bekeek ze beter en vond wat leden van de koninklijke familie van Belgiƫ. De Belgische monarchie ontstond toen onafhankelijk werd in 1831. Prins Leopold van Saksen- Coburg werd koning. Hij was en bleef Luthers (wist ik niet) maar zijn opvolgers waren en zijn allemaal Rooms- Katholiek. Leopold was getrouwd met (eerst) prinses Charlotte (erfprinses van de Engelse troon). Die stierf na een jaar huwelijk na het baren van een doodgeboren kindje. Leopold hertrouwt later met Louise-Marie van Orleans (de dochter van de Franse koning). Hij wordt opgevolgd door Leopold 2. Die trouwt met Marie-Henriette van Habsburg Lotharingen, Aartshertogin van Oostenrijk. Ze krijgen vier kinderen. Zo kan ik nog wel even doorgaan maar dan wordt dit bericht veel te lang. Je kunt e.e.a. ook zelf opzoeken op internet. Het is een interessante materie. Zeker als je ziet hoe de verbanden zijn tussen alle tronen, landen, en huwelijken. Echt leuk om te lezen, probeer maar eens.


Mooie sigarenbandjes dus uit een tijd die niet meer bestaat. Ik zou niemand kennen die nog sigaren rookt. En het is al heel lang geleden dat ik sigarenrook heb geroken. Dat zou best eens de opa van de man geweest kunnen zijn en die is in de jaren '80 overleden. Een enkele keer zie je op een feestje nog iemand een klein sigaartje roken. Meer als een sigaret, maar ook dat wordt snel minder. En dat is maar goed ook want ondertussen is het meer dan duidelijk dat het niet goed voor je is, dat roken. De bandjes die pa aan mij gaf zijn heel mooi. Mooi lettertype, vormgeving en nou ja.... gewoon mooi.  Tenminste, dat vind ik. Je kunt zien dat ze gemaakt zijn in een tijd waar snelheid niet belangrijk was. Waarin het woord haast niet vaak gebruikt werd en waar alles met aandacht en zorgvuldigheid gemaakt werd. Je ziet het er gewoon aan af.


Ik laat hier (op de Belgische banden na) gewoon spul zien. Er zijn ook veel series die ik nog moet uitzoeken. Mooie sigarenbandjes met molens erop. Of schilderijen van Rubens. Een serie met verkeersborden. Of mooie bloemen. Oh, ze zijn echt leuk. Een ongebruikelijke verzameling dus. Want ik streef er niet naar de series compleet te maken. Ik zie wat mooi is, hou wat voor mezelf apart om ze te gebruiken en maak van de rest setjes voor de verkoop. Zodat pa weer wat leuks kan gaan doen met zijn achterkleinkinderen :-)

3 opmerkingen:

  1. Was toch een bijzondere tijd je kon druk zijn met suikerzakjes sigarenbandjes en ik was druk met postzegels, nou die zijn ook al bijna uit de tijd

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een bijzondere sigarenbandjes, leuk om te zien, mijn vader rookte vroeger ook sigaren. Met een verjaardag stond er een glas op tafel met sigaren en sigaretten, dat was heel gewoon toen. toch ben ik blij dat er niemand in de familie meer rookt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Echt terug in de tijd met die sigarenbandjes. Mooi hoor. Ik denk iet dat mijn kinderen nog weten dat je zoiets kon verzamelen. Mooi hoor.

    BeantwoordenVerwijderen