woensdag 10 augustus 2022

Het dorpsfeest...

Eindelijk was het dan zover... Twee en een half jaar hebben we er over horen vertellen. Twee en een half jaar hoorden we van werkelijk iedereen hoe gezellig de week zou worden. In de twee jaren dat er vanwege -jeweetwel- geen feest gevierd kon worden waren veel nieuwe mensen hier komen wonen. Het was dus even spannend hoe de sfeer zou zijn met al die nieuwelingen. Nou, ik kan jullie vertellen dat dat heel goed afliep hoor! Het feest begon al met het ophangen van de vlaggetjes die elk huisadres gekregen had. Blauw wit de kleuren van het dorp. Aan het begin van het dorp hadden de buren zich verenigd en met elkaar een lange lijn langs de rivier gemaakt. Oeh, dat zag er zó feestelijk uit. Ik maakte deze foto op 9 juni (!) Jaja, ik weet het. Ik loop achter, maar dit wilde ik jullie zo graag laten zien. Kijk die lucht! Tweede helft van de middag maakte ik de foto.
De feestweek ging van start met een kerkdienst op zondag. Om elf uur stonden de stoelen klaar in de grote feesttent. Natuurlijk gingen wij er heen en waren heel benieuwd hoe de dominee van dienst het thema van de feestweek (Disney) zou vertalen naar de bijbelse boodschap. Het ging hem goed af en het was een mooie preek waar wij allebei van genoten. Er was een band die opwekkingsliederen zong. Ook al heb je die nog nooit gehoord, je kunt ze zo meezingen. Veel herhalingen en eenvoudige melodielijnen. Na afloop was er koffie met een lekker koekje van de bakker die hier wel woont maar zijn winkel in Tiel heeft. De koffie werd geschonken door de Oekraïense dames die hier te gast zijn in het dorp. Ze hadden de nodige koffiewoorden geleerd en vroegen steeds: zwart? Melk? Suiker? Thee? enz. Het ging ze prima af en het was leuk om te zien hoe ze meededen. Ze zijn aardig gewend en ondanks de zorgen om thuis, hebben ze het hier goed in het kleine dorp. Ze voelen zich erg welkom. vertelden ze.
Het voert te ver om alle foto's die gemaakt en gedeeld zijn hier te laten zien. Daarom een kleine greep uit de hoeveelheid moois. Er was een ouderenmiddag waar oudhollandse spellen gedaan werden. Er was een pubQuizzz. Playbackshows voor eerst jong en daarna oud. Daar gingen veel van de appjes over die langskwamen en waar ik eerder over vertelde in het blogje de dorpsapp. De volgende foto is erg leuk. Er was een legomiddag. Er werd volop gebouwd. Maar oh oh oh wat was het warm. Gelukkig was er ijs ;-)
Hoogtepunt van het feest en tevens bijna einde was de optocht. Daar moeten jullie echt bij zijn, vertelde de buurvrouw. We gaan dan met zijn allen aan het eind van de straat zitten. Breng je stoel mee en een parasol als je die hebt. Ik maak koffie en zelfgebakken koekjes en dan kijken we met zijn allen. Wij vonden dat een geweldig vooruitzicht en we werden niet teleurgesteld. Het was snikheet en de optocht begon een uur te laat maar het was het wachten waard. De fanfare liep voorop. Allemaal verkleed. Als de fanfare speelt is het instant feest, vind ik altijd. Daarna begon de optocht. Ik vertelde al eens eerder dat het dorp in vijf stukken verdeeld wordt. Elk stuk maakte een wagen. Er waren twee extra acts en met de fanfare erbij waren er dus 8x iets te zien.
We waren eerst een klein beetje teleurgesteld. Was dat alles? Niet veel bijzonders. Totdat.... iedereen voor onze neus bleef staan en een klein toneelstukje opvoerde. Sneeuwwitje bijvoorbeeld viel na een hap van de appel, werd verzorgd door de dwergen om haar heen en wakker gekust door en piepklein (twee jaar oud) prinsje! Oh, dat laatste was een smeltmomentje. Zo te schattig! En dat allemaal in een paar minuten.
De wagen van Frozen deed ons goed. De temperatuur was inmiddels boven de 30 graden opgelopen en wij (onder de parasol waren zo ongeveer gesmolten) laat staan de figuranten in hun warme kostuums. Frozen koelde ons figuurlijk een beetje af. Anna en hoe heet dat andere meisje ook al weer? O ja, Elsa toch? begonnen verlegen aan hun toneelstukje maar door de enthousiaste reacties van de mensen langs de kant van de weg groeiden ze in hun rol en eindigden spectaculair. Ja, het was een mooie optocht. Het eindfeest in de tent hebben we overgeslagen. Daar konden we thuis ook van genieten, haha. We hadden weer even het gevoel terug te zijn in onze oude woonplaats. Al met al was het een mooie week waarin het dorp en haar inwoners zich van hun goede kant lieten zien. We hebben er van genoten. Het was echt een feestje!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten