vrijdag 19 januari 2018

Koffie met...

Als je zuinig opgevoed bent of als je periodes niet veel te besteden hebt dan koop je niet snel nieuwe apparaten. Ik herinner me van thuis dat daar vrijwel nooit iets nieuws gekocht werd. Mijn vader heeft in zijn appartement nu nog het fornuis wat ooit gekocht werd in de jaren zeventig. En het werkt nog prima. Mijn moeder zette koffie in een 30+ jaar oud koffiezetapparaat en de koffie was altijd lekker. Werd er tot aanschaf overgegaan dan werd er eerst gedegen vooronderzoek gedaan. De voors en tegens werden afgewogen en uiteindelijk werd, na lang nadenken, de beslissing genomen. Was dat goed? Ik denk het wel. Soms ook was het verkeerde zuinigheid. Zoals met de droger. Toen die eindelijk werd vervangen scheelde dat aanmerkelijk in tijd en stroomkosten :-) 


Door de jaren van míjn huwelijkse leven heen, kan ik zeggen dat ik het goed heb, met genoeg geld om te besteden. Soms ook waren er barre tijden en was er geen tot weinig inkomen. In die tijden kwam het van pas dat ik geleerd had 'zuinig' te zijn. Het gekke was dat ik daar eigenlijk geen moeite mee had. Ik had en heb meer moeite om het geld wél uit te geven. Ergens zit er altijd een gedachte in mijn hoofd om iets te bewaren voor later. En dat leidt ook wel eens een situatie die te lang in stand wordt gehouden. Zo was er de nespressomachine. De man drinkt graag lekkere koffie. Hij rookt niet, drinkt nauwelijks maar dit vindt hij lekker. Het oude apparaat lekte water en dat maakte kringen op de aanrecht. Dus zette ik het op een omgekeerde overschaal (waar een scheur in zat). Geen idee waarom maar goed. Zo ging het nog een poosje verder maar nu is er dan al weer een paar weken een nieuw machientje. Ook daar ging wat voorwerk aan vooraf. En wat is het een fijn apparaat. Hij lekt niet meer. Het water is veel sneller warm. Hij gaat vanzelf uit (mocht je dat vergeten) en hij stopt automatisch als het kopje vol koffie is. Allemaal dingen die het oude apparaat niet deed.
-
Vandaag dronk ik een kop koffie met de verwarmingsmonteur. Hij kwam de ketel op zolder een onderhoudsbeurt geven. De ketel die ook al weer 16 jaar oud is. Tijd om daar maar vast eens over na te gaan denken want die heeft zijn langste tijd ook gehad. Eerst maar eens wat vooronderzoek doen ;)

2 opmerkingen:

  1. Ik denk dat ik op dit vlak wel op je gelijk. Komt echt door de tijd waarin we opgroeiden. En nog zo slecht niet. Onze ouders droegen in ieder geval weinig bij aan de gigantische afvalberg.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Precies. Die afvalberg was ik vergeten te noemen. Goed dat jij dit aanvult. Dank!

      Verwijderen