maandag 6 februari 2017

Tomatensoep

Denk je aan het Westland, dan denk je aan tomaten. Het kon dus niet uitblijven dat ik hier vroeg of laat een tomatensoepje aan jullie zou laten zien. Nu moet ik er meteen bijzeggen (en dat deed ik volgens mij al eerder) dat ik niet goed ben in het fotograferen van eten. Daarom leende ik een foto uit een kookboek. De foto is gemaakt door Simone van den Berg. Ere wie ere toekomt! In deze tijd van het jaar vind ik het heerlijk om te lunchen met soep. In dit geval tomatensoep. Ik heb hem al een paar keer gemaakt en hij is echt lekker. Wil je hem ook maken? Dan heb je het volgende nodig: 1 ui, 2 wortels, 900 gram tomaten, 4 takjes verse tijm, 1 hand verse peterselie, 450 ml kippenbouillon, slagroom, iets om in te bakken, peper.


Zo maak je het: pel de ui en snipper hem. Ik snij hem in vrij grove stukken (lekker snel), wortel ook in grove stukken snijden, tomaten in vieren, blaadjes van de tijd afhalen en de peterselie grof snijden. Verhit dat waar je in wil bakken (ik gebruikte een restje roomboter) en bak de ui drie minuten tot hij zacht en glazig is. Voeg dan de wortelen, tomaten, tijmblaadjes en peterselie toe. Bak nog 5 minuten. Kippenbouillon erbij en aan de kook brengen. Als de soep kookt zet je het vuur laag en doe je het deksel op de pan. Laat het zo zachtjes pruttelen. 15 minuten is genoeg. Kijk even of de groenten zacht zijn en pureer het daarna met de staafmixer en klaar ben je. Als je luxe wilt, kun je er nu wat ongezoete opgeklopte slagroom aan toevoegen. Het ziet er dan wel wat mooier uit en is misschien ook wat lekkerder. Als ik de soep voor mezelf maak doe ik dat eerlijk gezegd nooit. Eventueel kun je nog wat peper toevoegen.
-
Ik heb hier al eerder verteld dat de smaak van de Westlandse tomaten prima is. Het ligt er aan welk soort/ras je koopt. Mocht je nu een soort hebben met weinig smaak, dan kun je eventueel een klein blikje tomatenpuree toevoegen terwijl je het uitje bakt. Ik vind dat zelf niet nodig want de tomaten zijn lekker genoeg van zichzelf. Het recept is voor drie grote kommen soep. Eet smakelijk!

1 opmerking:

  1. Ik geniet ook zo van soep bij de lunch tegenwoordig. Warmte die ik nodig heb gelet op de tijd van het jaar, een goed gevoel van alle groente en heerlijke smaken.

    BeantwoordenVerwijderen