vrijdag 17 juni 2022

Koningsdag, Moederdag en zo meer...

Dit blog begint zowaar een beetje op een dagboek te lijken, vinden jullie niet? Ik zoek wat in mijn fotoalbum naar plaatjes waar ik wat over wil vertellen en deel dat met jullie. Dit keer weer een beetje een losse eindjes blog. We beginnen met de oogst.
Al eerder vertelde ik over de lavas (het maggikruid). De buurman heeft een grote plant en gebruikt er niet veel van. Dus mag ik plukken zoveel ik wil. Bij mij gaat het na het wassen in de droogoven en van de hele grote bos blijven dan een paar potjes over. Ik verkoop ze in mijn winkeltje en van het geld doen de buren en wij samen iets 'leuks'.
In de derde week van april viel deze flyer in onze brievenbus. Het programma voor koningsdag. Het zag er leuk uit. Maar ook nu weer een beetje terug in de tijd. Heerlijk vinden wij dat. Het programma begon pas om 15.00 uur. Dat alleen al is een verademing. In mijn vorig dorp begon de kleedjesmarkt soms al voor 7 uur. Dit past beter bij mijn ritme. Je kunt dan alle dingen doen die je wilt doen die dag en dan zo halverwege de middag naar het dorpscentrum vertrekken. We zongen het Wilhelmus terwijl we keken naar het hijsen van de vlag. Daarna ging de optocht met versierde fietsen van start. Zo leuk! De fanfare voorop en de kleintjes er achteraan. Het was echt feest. Sommigen van hen sprongen daarna van de fiets om meteen daarna hun spullen te gaan verkopen op de vrijmarkt. Dit dorp is verdeeld in vijf sectoren (daarover later meer als ik vertel over het grote feest) Er wordt door het jaar heen van alles gevierd en dat kost geld. Daarom heeft elke straatgroep een verkoop van lekkers op Koningsdag. Het startkapitaal zullen we maar zeggen. Hapje hier, snackje daar. Jummie jummie! Want geloof me hier wordt lekker gekookt. Spelletjes werden gedaan aan het begin van de avond. Ook hier konden de straten alvast punten voor later in het jaar verdienen. Ook dat was bij tijden hilarisch! Het was aan iedereen te merken dat men blij was om weer te kunnen vieren.
Genoeg over koningsdag! Al snel volgde een neiuwe flyer. Dit keer voor moederdag. We hebbenop de schilder na niet één winkel hier in het dorp, laat staan een restaurant. Maar koken dat ze hier kunnen. Echt, ik sta daar iedere keer versteld van. Dit keer meldde zich een nieuw talent. Een jongedame die met moederdag een box thuis kon bezorgen. Jullie zien zelf wat voor lekkers er in zat. De foto doet geen recht hij is te geel. Kreeg ik zo'n doos? Nee helaas niet. We doen niet echt aan moederdag. Het is hier het hele jaar moederdag roepen mijn kinderen altijd. Je kunt altijd bij haar terecht. Ik moet daar altijd hartelijk om lachen en laat het verder maar.
Kunnen jullie je nog herinneren dat ik foto's liet zien van het rieten dak wat geplaatst/gemaakt werd? Nou dat is af. En is het niet heel mooi gworden. Ik plaats de foto met toestemming hoor. Wat ziet het er weer mooi strak uit, vinden jullie niet? Het is een feestje om langs te lopen. Rietdekken is echt een ambacht. Je moet het in de praktijk leren.
En dan als laatste een foto van mijn eerste echte eigen aardbeien. Zien jullie de bloemen? Inmiddels zijn de planten flink gegroeid en oogsten we de eerste zomerkoninkjes. Mijn vader bracht de stekken mee en kijk nu toch eens. Tot zover lieve mensen. Ik had maar even tijd om aan jullie te schrijven. De plicht roept. Er moet een opdracht afgemaakt worden en een voorstel geschreven voor een nieuwe opdracht. Wel heel leuk om te doen, dus voelt het niet echt als een plicht hoor. Tot de volgende keer (zwaai nu naar jullie) Dagdag!

1 opmerking:

  1. Fijn om in zo'n dorp te wonen als de jouwe. Koningsdag is alleen leuk als het door iedereen gevierd kan worden. Van jong tot oud. Leuk idee de moederdagbox. Ziet er goed uit.
    Groet Merel

    BeantwoordenVerwijderen