woensdag 12 juli 2023

Feest...

Eindelijk was het dan zover! De feestweek ging van start (ik loop nog steeds een beetje achteruit in de tijd) met een kerkdienst in de feesttent. Een koor kwam zingen, de voorganger gaf ons mooie inzichten en na afloop dronken we geurige koffie of thee met wat lekkers. We kletsten wat na over de dienst en de week die komen ging maar al snel werd het veel te warm in de tent om zelfs maar adem te halen, hihi. Bovendien zouden we daar om zes uur weer zijn om met 250 mensen uit het dorp samen maaltijd gebruiken. Met 250 mensen in een tent. Oei, dan zou de temperatuur vast nog wat omhoog gaan. Via de dorpsapp werd al opgeroepen om waaiers mee te nemen. Daar was gehoor aan gegeven en menig waaiertje (zo'n spaans dingetje) wapperde elegant heen en weer die avond. Ook werd die avond de Otto uitgereikt. Dat is een onderscheiding waar je voor in aanmerking komt als je je langer dan 10 jaar voor het dorp hebt ingezet. Dat is namelijk wat een gemmeenschap bij elkaar houdt. Mensen die hun vrije tijd invullen met en voor elkaar. Na de maaltijd waren er door de week heen nog meer activiteiten. Zo werd er veel voor de kinderen georganiseerd en was er een pub quizz
Op vrijdagmiddag werd er een seniorenmiddag georganiseerd. Gezien onze leeftijd (45+) mochten wij ons ook melden. We verwachtten een soort van bejaardenbingo maar dat kwam niet uit. Het dorp wordt in de feestweek in vijf delen gedeeld. Van ons werd verwacht dat we kwamen zitten aan de lange tafel met onze straatgenoten. Koffie werd geschonken en de spellen werden gespeeld. Zo was er een scootmobielrace. In een scootmobiel moest een bepaalde route worden gereden. Onderweg moesten boodschappen opgepakt worden van tafeltjes en achteruit ingeparkeerd. Er moest over een plank gereden die kantelde en nog veel meer. Hilarisch want de meesten hadden nog nooit in zo'n ding gereden. Ook werden blokken gestapeld. De hoogste stapel won en ja op een wiebelige tafel in een tent met een houten vloer is dat een uitdaging. Tal van spelletjes werden gespeeld. Tussendoor haalden we een drankje en kregen we wat te snacken. Het was heel heel gezellig maar zo heeeeeet. Zaterdag was dan eindelijk de optocht. Al jarenlang zet een van de buurvrouwen koffie, bakt een buurman boterkoek, zet weer een ander stoelen en banken neer en vult nog weer iemand anders dat aan met tafeltjes, mokken en kopjes. Dit keer vanwege de warmte ook parasols. Het was een vrolijk gezicht. We hoefden maar 2 meter het pad af te lopen en daar konden we vervolgens de stoet aan ons voorbij zien trekken. En dat was me toch een feest! De dorpsfanfare voorop en de rest er achteraan. We hebben echt echt genoten. Na afloop gingen we weer naar de tent voor de uitslag en het Hollands uurtje. Daarna was het voor ons afgelopen. De DJ's van radio 538 hebben we voor je jeugd gelaten. Trouwens.. daar konden we thuis in de tuin naadloos van meegenieten zonder uit onze luie stoel te komen.
Tussen de bedrijven door moest er natuurlijk wel gewerkt worden. Leuke lapjes werden te voorschijn gehaald. De naaimachine geolied en voorzien van een nieuwe naald. Het was even de vraag of ik genoeg biaisband zou hebben en waar was het flanel ook al weer? En de badstof? Uiteindelijk naaide ik een hele stapel slabbetjes. Voor pasgeboren baby's en een andere maat voor iets grotere kleintjes. Zo leuk en een feestje om te doen dat kleine spul. In de week na de feestweek was het weer even wennen om in het gareel te komen. Veel verhalen werden gedeeld, foto's verschenen her en der in de dorps-app. De tent werd wer afgebroken en het feestterrein afvalvrij gemaakt. Daarna mochten de schapen er weer grazen. Uiteindelijk werd ook de poort aan het begin van het dorp neergehaald en dat was het echte eind van het dorpsfeest 2023. We hebben er weer van genoten! Het was super.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten