vrijdag 11 november 2022

Papiertjes, hoe kom je er aan...

Zaterdag was ik in mijn geboortedorp. In het verzorgingshuis daar wordt elk jaar een hofdag georganiseerd. Het was al drie keer niet doorgegaan door je-weet-wel-wat maar nu was iedereen er weer. Over de dag zelf later meer. Het was weer hilarisch...
Vandaag laat ik eerst zien welke enveloppen ik o.a. maakte voor de verkoop daar. Het waren er dit keer heel veel want door de zomer heen waren mijn bakjes aardig leeggeraakt en die moesten wel vol zijn. Ik heb vier maten. Gewone maat witte envelop, de maat die ik hier op de foto's laat zien, een kleinere dwarse en een nog iets kleinere die hier vaak gebruikt wordt om bloemenzaadjes in te doen.
Laatst vroeg iemand me hoe ik aan al die verschilldende papiertjes kom. Nou, dat is een kwestie van altijd om je heenkijken. In het verleden had ik zelf abonnementen op tijdschriften en kon ik die daarvoor gebruiken, maar dat werd allemaal veel te duur. Zo af en toe koop ik nog eens een mooie glossy. Vooral rond kerst, maar verder eigenlijk niet meer.
Tegenwoordig vind ik ze vaak tijdschriften op rommelmarkten of in kringloopwinkels. Sommige bladen laat ik links liggen want die plaatsen hun foto's over elkaar en dan kun je niks met de plaatjes als je ze uitknipt. Ook kijk ik naar het gebruikte lettertype. Of naar quotes. Het is vaak een combinatie van al deze dingen.
Waar ik ook leuks vind is in de telefooncel die wij hier bibliotheek noemen. Daar liggen ook regelmatig leuke dingen. Zo wordt het tijdschrift Landleven hier veel gelezen. Die zijn goed te gebruiken. Flow magazine vind ik regelmatig in de kringloop. De gezinsgids is ook fijn en uit Linda kun je goed woorden of losse letters knippen. Lang deed ik een aktie (in mijn vorige woonplaats) Als men een tijdschrift gaf mocht er een envelop voor terug gezocht worden uit het bakje.
Ik vertelde dat ooit aan iemand hier in het dorp en ze kwam nog geen dag later met een enorme (meer dan 70 stuks) stapel bladen aan. Lieve help! Zij wilde er absoluut niets voor hebben. Nou, daar heb ik gelukkig niet naar geluisterd, dat snappen jullie wel denk ik.
Gisteren nog moest ik even voor controle naar de huisarts in het dorp aan de overkant van de rivier. Op de terugweg was er een grote vracht die gelost moest worden en nam ik een andere route naar huis. Als je dat doet, kom je ook langs een telefooncel. Zelfde concept als hier in het dorp. Alleen zit daar de telefoon er nog in. Het was rustig op de weg en ik had wel even tijd om er te snuffelen. En ook daar vond ik vier jaargangen tijdschriften. Hoe leuk is dat. Helemaal blij kon ik weer naar huis. Lekker plaatjes knippen en nieuwe enveloppen maken. Yoehoeeee!
Jullie zullen veel plaatjes en papier op de foto's herkennen denk ik zo maar. Van deze serie kwam het papier veelal uit Flow magazines. Hier en daar wat ander spul zie ik. O, en ook vind je voor een habbekrats mooie papiertjes bij de Hema, Action en Big Bazaarachtige winkels. Als je niet wilt hergebruiken uit oude tijdschriften kun je ook daar voor kiezen. De stickers kocht ik in Zuid- Afrika toen ik daar de laatste keer was. Zij hebben daar echt leuk spul.
En zo scharrel ik zo'n beetje door het leven. Het is fijn om dingen opnieuw te gebruiken en er vervolgens anderen blij mee te maken voor een heel klein prijsje. O ja, vaak vragen mensen wat ze moeten met een envelop. Geld voor je kinderen of kleinkinderen instoppen zeg ik dan. Het maakt het geven zoveel fijner. Mensen staan dan te zoeken en ik zie aan de andere kant van de tafel het proces van denken. O, dat is leuk voor die....of dat is leuk voor de ander. Tuinieren, dieren, hobby's dat soort spul. Of een favoriete kleur van iemand. Of voor een speciaal doel of zo...Ja, dat is voor mij altijd leuk om te zien.
Als laatste een foto van wat mooie bloemen (cosmea?) in de tuin. Ze bloeien nog steeds. Ongelooflijk mooi is dat..Heb het goed vandaag. Geniet van het mooie weer. Misschien maakt je een mooie wandeling of drink je nog snel een kop koffie op een beschut plekje bij je huis. Wie weet...

2 opmerkingen:

  1. Wat een mooie enveloppen waar tijdschriften al niet goed voor zijn

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Schattige enveloppen heb je gemaakt.Zoveel variatie, voor elk wat wils. Heel leuk. Voor de markt waar wij zelfgehaakte of gebreide spullen verkopen, gebruiken we zakjes die gemaakt zijn van oude boeken met mooie plaatjes of foto's. Bij de kringloop vandaan, soms voor € 0,50 heb je weer wat leuks en stevigs.
    Veel plezier met knutselen.
    Groet Merel

    BeantwoordenVerwijderen