donderdag 10 november 2022

De dorpsapp...

Het is alweer aardig wat blogjes geleden dat ik jullie liet meegenieten van de berichtjes op de dorpsapp. Inmiddels staat mijn tlefoon vol met nieuws. Zullen we er eens een paar uitpikken? De weggelopen honden slaan we over want daar komt geen einde aan. Iemand biedt een partij kachelhout aan. 1m3 voor veertig euro. Het is mooi gedroogd perenhout en ligt al op een kar. Je mag die kar gebruiken als je hem maar terugbrengt. Nou, die man had wel 100m3 kwijt kunnen verkopen. Het regende reacties. Mensen stoken hier van oudsher nog veel hout. Ook worden er veel laarzen gedragen hier. Drie paar waren er in de aanbieding. Van die mooie degelijke groene laarzen. In verschillende maten. Gratis. Ook deze mensen hadden nog wel 20 paar kunnen hebben. Je moet soms zo razendsnel reageren. Ik ben meestal te laat omdat ik niet de hele dag op de telefoon zit te koekeloeren. Iemand anders vraagt om een sleuteltje nummer 007 voor een slotje van een Yepp kinderstoeltje. Het was wachten op een grappige reactie en die kwam meteen. Iemand stelde voor James Bond te bellen. Er werd een rolstoel te leen gevraagd. Ook daar kwamen genoeg reacties op. Gelukkig was het voor zeer tijdelijk gebruik. Trampolines verwisselden van eigenaar alsof het zoete broodjes waren. Zo leuk dat dat kan. Zo wordt alles toch weer goed gebruikt.
Behalve de weggelopen honden ontsnapt er hier en daar ook nogal eens een kip of konijn. Zo woont er in de hoofdstraat van ons dorp een konijn die we inmiddels Houdini noemen. Zo vaak is dat beest al aan de wandel geweest. In de categorie dieren zijn er ook de kittens die aangeboden worden. Zo schattig zijn ze. En eigenlijk altijd vinden ze wel een plekje. Er komen wat filmpjes langs van de Directeur van de basisschool. Ze gaat met pensioen en mag het hele dorp door in een soort van bakfiets. Met escorte van alle kinderen van het schooltje natuurlijk. Het is een meer dan gezellige optocht. Er komt een aankondiging van een zomerconcert door de fanfare uit het dorp. Ze beloven een lekker drankje en zomerse muziek. Nog maar een paar dagen later komt het bericht dat het concert door omstandigheden niet doorgaat. Jammer! Er wordt gewaarschuwd voor dieven die buitenboordmotoren stelen. Aangezien hier nogal wat bootjes in het water liggen is de waarschuwing zeker geen overbodige luxe. Een leuk kinderfietsje vindt binnen vijf minuten een nieuwe eigenaar. Hoera!
Een leren bank vindt ook al heel snel een nieuwe eigenaar. Hij verhuist naaar een studentenhuis. Vaak brengt een berichtje een soort van kettingreactie op dreef. Zoals met deze kast. Nog meer mensen bieden kasten aan. Gratis. Maar zelden wordt er geld voor gevraagd. Terwijl sommige dingen toch echt nog heel mooi zijn. Hout is hier favoriet. Iemand biedt een stapel pallets aan. Nog in dezelfde minuut zijn ze gereserveerd. Statafels worden te leen gevraagd en ook dat wordt heel snel geregeld. Er wordt zelfs aangeboden ze even af te 'gooien'. Er wordt om een goede timmerman gezocht voor een klus die vier/vijf maanden later wordt gedaan. Heel veel reactie ook daarop. Iedereen wenst het stel veel sterkte bij het vinden daarvan. Er is hier werkelijk bijna niet aan personeel te komen. Een van die Oekraïense gasten is gevallen en heeft een kruk nodig. Geen probleem. Heel snel geregeld. Iemand biedt een parasol voor in de tuin aan. Iemand anders een parasolvoet. En huppekee er is weer iemand blijgemaakt.
Er is altijd wel iemand aan het verbouwen of verhuizen en ook dan wordt er veel spul aangeboden. Kasten en bureaus zijn altijd goed voor snelle recycling. Er komt een informatieavond over een van de straten in het dorp. Daar wordt toch wel te vaak te hard gereden en nu komen er drempels. De grote vraag is alleen waar komen ze te liggen. Dat was nog een heel gedoe. Daarover later meer. Een gastouder wordt gezocht voor een meisje van vier. Het is tijdelijk want de vaste oppas is met zwangerschapverlof. Het meisje mag met een vriendinnetje meekomen. Gezellig! Weer iemand anders vraagt om een goed adres waar je met een gids paardrijtochten kan rijden. Het is wel een spoedje want dat moet al volgende week gaan gebeuren. Geen probleem.
Een droger wordt aangeboden. Maar liefst 7 (!) mooie foto's begeleiden de tekst. Ook deze droger gaat naar het studentenhuis. Gelukkig hebben veel mensen een trekhaak aan de auto en zijn er veel aanhangers om spul te vervoeren. Deze droger moest naar 6 hoog begreep ik later en was de lift kapot. Gelukkig is een droger niet zo zwaar. Maar toch..
Twee houten tafeltjes werden aangeboden 70 x 70 stuks. Iemands moeder ging naar een verzorgingshuis en er werd veel opgeruimd. Ook deze tafeltjes gingen mee naar het studentenhuis. Een koffiebonenautomaat met winkelwaarde 800 euro werd voor 350 euro aangeboden. Een flinke korting voor een nieuw apparaat. Ik dacht alleen steeds... 800 euro voor een koffiezetapparaat? Dat is toch best heel veel geld?
Afdeling vermiste dieren kende een nieuw hoofdstuk. Nu was een gezellig parkietje binnen komen vliegen op het zorglandgoed. Van wie zou hij zijn? Was hij ontsnapt uit het vogelpark in het dorp aan de overkant van de rivier? Meer mensen kwamen met dat idee en dus werd het telefoonnummer van het park gezocht. Allemaal via de app. Zie je het voor je? Het parkietje bleek daar niet vandaan te komen en werd later op de avond opgehaald door de dierenambulance. Wat er daarna mee gebeurd is weet ik niet. Sommige situaties hebben een open eind. We zijn er maar druk mee als durpje.
Weer werd een kast aangeboden. Dit keer een zwarte. Die vond al heel snel een nieuwe eigenaar. Jullie kunnen het vast raden.... jawel, het studentenhuis. Haha! Er werd al voorgesteld een rondje door het dorp te doen. De vader van een van de jongens vroeg vrijwilligers om naar de grote stad te rijden. Hij kreeg er genoeg van... Redbull was wat hij nodig had. En dat werd nog diezelfde avond aangeboden. Per tray van 24 blikjes kostte het 20 euro. Ik heb geen verstand van dat drankje maar blijkbaar was het een goed prijsje want het spul vloog weg.
Dan een bank met veel aanbevelingen. De maten werden secuur omschreven. Hoogte, breedte, lengte maar vooral de omschrijvingen waren mooi. Hoge stevige zit (zelf langdurig uitgeprobeerd). De zittingen konden verwisseld en uitgetrokken. Er was niet op de bank gerookt, er hadden geen kinderen en ook geen huisdieren op gezeten. Iemand was gaan kijken maar vond hem niet mooi. Hij zat wel goed werd gezegd maar tocn nee, haha. Ook hier weer een open eind.. misschien is hij naar de studenten gegaan. Oh nee, die hadden al een bank. Das waar ook.
Ik vond nog een laatste berichtje voor jullie van een Air cooler. Geen tekst hierbij en er kwam ook geen reactie op. Dat gebeurt ook aan de lopende band. Dat iemand een berichtje voor iemand anders op de dorpsapp zet. Of een spraakbericht achterlaat. Of malle schrijffouten maakt. Zo schreef iemand onder dit bericht.. hallo is er niemand die meerijden heeft met de ... steeg? De vraag riep veel reactie op. Daarover later meer. Het leek een schrijffout en dat was het ook. Meerijden bleek medelijden te moeten zijn. Maar daarover in een volgend bericht meer. Het werd een heel verhaal. Tot dan!

1 opmerking: