dinsdag 29 maart 2022

Inspiratie...

Hoi allemaal, daar ben ik weer. Ik heb een druk weekend achter de rug met veel mensen op de hof zoals ze dat hier zeggen. Daarover later in een ander blog meer.
Vandaag wil ik wat vertellen over inspiratie en hoe je dingen die je ziet, toepast in je werk. Mensen zeggen vaak... hoe kom je er op of hoe verzin je het? En ik denk dan altijd, dat wat je hier ziet in papieren vorm, zie je ook om je heen. In de stad, de natuur, buiten, binnen. Overal.
Maak bijvoorbeeld maar eens een wandeling buiten. Bijvoorbeeld nadat het geregend heeft. Dan zie je in de modder op de weg, de bandensporen van auto's en fietsen. Of zoals hier tractoren, mountain bikes, gewone fietsen, brommertjes, auto's, aanhangers. En allemaal hebben ze weer een ander profiel en dus patroon.
Als je om je heen kijkt zie je heel veel kleuren grijs en groen. Als je dat probeert te vertalen naar de kleur van je tekening of schilderij, quilt of boekjes dan zie je dat er zoveel meer mogelijk is qua kleuren dan wij zouden bedenken. Sommige kleuren schuren echt een beetje maar in het grote geheel van de natuur stoort het absoluut niet. Sinds ik op deze manier naar kleuren kijk, durf ik veel meer. De modder banden patronen kun je natekenen en als achtergrond voor een journalpagina gebruiken. Of je kunt ze proberen na te borduren. Of schilderen.
Nu besef ik me terdege dat er hier in het dorp een overload bestaat aan patronen, indrukken, kleurencombinaties en zo voort maar ook in de stad kun je deze patronen vinden. In mijn vorige woonplaats was weinig groen en des te meer grijs (beton) maar ook daar vond je inspiratie. Kijk maar eens naar het straatwerk. Straatstenen kunnen in veel patronen neergelegd worden. Let er maar eens op. Of bestrating in tuinen. Gevels van gebouwen zijn ook het bestuderen waard. Probeer dat wat je ziet te versimpelen en terug te brengen tot een paar lijnen.
Maak gewoon maar eens een foto af en toe. Misschien dat je er niet meteen iets mee doet maar over een jaar of misschien nog wel langer. Soms ook verbind je dingen met elkaar die ogenschijnlijk niks met elkaar te maken hebben. Je bladert wat door je foto's en het blijft wat hangen/haken in je hoofd en opeens *plopt* het er uit. Op welke manier dan ook. Herkennen jullie wat ik hier schrijf? Hoe verzin je het, zeggen mensen dan. En dan denk ik altijd... ik verzin het niet, het is er al. Overal om ons heen. We hoeven het alleen maar te vertalen. Oh en maak het niet te moeilijk voor jezelf. Dat helpt heel erg! Fijne dag vandaag!

3 opmerkingen:

  1. Je hebt helemaal gelijk. Kijk met de ogen van een klein kind en de wereld gaat opnieuw voor je open.
    Groet Merel

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Natuurlijk herken ik dat, ik zie heel vaak veel meer dan er is, een stuk hout ( want ik loop veel in het bos) dat eruit ziet als een draak. Beetje mos erop heeft ie ook nog de goede kleur. Was me afgelopen week opgevallen hoeveel kleuren groen er zijn.
    En dan maak ik veel foto s :))))

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja dat herken ik zeker. Ik maak ook wel foto's en soms denk ik: 'Ik moet eens wat vaker terugkijken.' Ik heb de laatste tijd ook regelmatig dat ik geïnspireerd wordt door een mooie wolkenlucht met een prachtig kleurenpatroon. Zoveel moois is er in de natuur te vinden! Net wat je zegt, in de natuur kan er heel veel. Leuk dat jij door dat te ontdekken je grenzen hebt kunnen verleggen.
    Groetjes, Marijke

    BeantwoordenVerwijderen