maandag 21 maart 2022

Tutorial 1...

Vandaag geen wandeling maar een kleine tutorial. Ik was al een tijdje van plan er af en toe eens een te maken maar het kwam er steeds niet van. Maar nu ik deze week een nieuwe ronde punch bestelde dacht ik ineens aan de slinger die ik in januari maakte. Ik zocht naar de foto's en waarempel, ik vond ze. Doordat ze op 11 januari genomen zijn, is het licht niet heel erg best maar we doen het er mee. Nog steeds ben ik bezig om dingen te maken van spullen die ik al in huis heb. De bodem is nog lang niet in zicht. Vorig jaar begon ik daarmee tijdens lockdown en hoewel we nu weer volop kunnen kopen, trekt me dat niet meer zo aan. Af en toe vind ik wat in de kringloopwinkel maar verder dan dat gaat het niet.
Er lagen nog aardig wat kleine restjes papier en daar maakte ik rondjes van. Je kunt dat met zo'n punchapparaatje doen maar als je die niet hebt, trek je gewoon de omtrek van iets ronds om en knip je het uit. Ik gebruikte acht rondjes per balletje maar dat hoeft niet perse. Vanaf drie rondjes zijn ze ook al prima. En als je er tien wilt gebruiken is dat ook goed. Nadat ik klaar was met de rondjes, ging ik naar zolder. Op zoek naar de kralendoos. Dat was nog een hele klus maar uiteindelijk vond ik hem dan toch. Je kunt elk soort kraal gebruiken. Laat ze een beetje bij je papiertjes passen en het is al goed. Ik deed steeds 5 kralen tussen de papieren balletjes.
Hoe ga je te werk? Je neemt de rondjes die je wilt gebruiken voor 1 balletje en die vouw je allemaal dubbel. Met de goede kant naar de binnenkant want op de buitenkant ga je straks lijmen. Als ze gevouwen zijn plak je ze aan elkaar. Het wijst zich vanzelf. Ik gebruikte daar pritt stick voor. Maar met hobbylijm kan het ook prima. Uiteindelijk plak je de laatste helft aan de eerste en is je balletje klaar.
Als alle balletjes klaar zijn, neem je een lange draad en rijg je daar eerst vijf kralen aan. Omdat ik een enorme hoeveelheid borduurzijde gekregen heb van iemand, gebruikte ik dat maar ik kan me voorstellen dat je zuinig bent op je DMC garen en liever iets anders gebruikt. Katoen kan ook. Let er wel op dat het dun genoeg is om je kralen te rijgen. Eerst wat kralen dus, daarna een papieren bolletje. Je kunt precies door het midden steken als je netjes geplakt hebt. Daar zit een klein gaatje.
Na een papieren bolletje eerst weer een paar kralen, daarna weer een balletje en zo verder tot de slinger lang genoeg is. Je hoeft niet persé rondjes te gebruiken. Ik heb ook ovalen gebruikt en dat wordt ook leuk. Misschien een idee voor Pasen? Je kunt varieren met het papier. Paas/lente kleurtjes. Of juist kerstkleuren. Rood wit blauw oranje voor Koningsdag of zo..Alles kan. The possibilities are endless!
Ik maakte nog een lusje aan het begin en einde van de draad zodat ik hem makkelijk op kon hangen. Eerst nog even met spelden op mijn inspiratiebord maar nu inmiddels al weer even op een ander plekje. Ik ben benieuwd op de uitleg duidelijk genoeg was. Vraag anders gerust om verduidelijking. Leuk dat je hier weer kwam lezen. Tot de volgende keer.

1 opmerking:

  1. Leuke slinger heb je gemaakt, Zelfs de folders met glimmend papier zijn heel geschikt. Kralen of knoopjes heeft denk ik iedereen wel. Je hebt ons weer op een ideetje gebracht.
    Zelf ben ik meer van het haken, slingers met konijntjes of "eitjes ". Gezellig voor Pasen. Groet Merel

    BeantwoordenVerwijderen