maandag 26 maart 2018

Verzameling (3)...

Zaterdag 3 maart. Vandaag laat ik jullie weer een verzameling zien. Dit keer zijn het kwartetspellen. Ik begin met het oudste kwartetspel. Het is nog van mijzelf van vroeger. Er is veel mee gespeeld en het doosje ziet er gehavend uit. De kaartjes zijn allemaal nog mooi en het spel is nog steeds compleet. Nu oudste meisje kan lezen is het leuk om met haar te kwartetten. Ze kan het al goed. Wat een mooie plaatjes zijn het hè? Ik kan er nog steeds van genieten. En dan die zinnen er onder... echt mooi. Ik ben er aan gehecht. 


Het dierenkwartet is ook nog van de tijd dat ik kind was. Op een of andere manier heb er er niet veel mee gespeeld. De plaatjes spraken me niet zo aan denk ik. Zie je het onderste kaartje? Daar is aan gekauwd door een van de vele puppy's die we altijd hadden. Deze pup heette Sjaak en hij zal me altijd bijblijven door het gekauwde kaartje. Wat een boefje was dat. Klein meisje vindt dit spel wel leuk. Met de namen van de papegaaien heeft ze nog moeite. Het valt ook niet mee om te vragen om de: kroonkaketoe, de Blauw-gele ara, de Valkparkiet of Wigstaart kaketoe of de Roodkop-langstaart-kaketoe als je nog maar net kunt lezen....


De man maakte ooit carrière bij de Rabobank toen het nog een mooie coöperatie was die haar klanten bij naam kende ;-) In de herfstvakantie mochten de kinderen hun spaarpot legen en een cadeautje uitzoeken. Aan het eind van de week kregen de medewerkers zelf ook een kleine attentie. Deze is bewaard gebleven. Nog van voor de tijd dat de Euro haar intrede deed. Wat waren onze bankbiljetten toch mooi!


Het geldkwartet heb ik nog niet gespeeld met de kleintjes, dat spreekt ze nog niet aan. Onderstaand kwartet ook niet. Dat is nostalgie. Het komt van de plaats waar we ons huwelijkse leven begonnen en dateert uit de tijd dat onze kinderen geboren werden. Het komt eigenlijk nooit meer uit het doosje en ik weet ook niet waarom ik het nog bewaar. Ik denk altijd dat dorpen in de polder niet veel veranderen, maar als ik de kaartjes nog eens beter bekijk, zie ik toch dat dát niet waar is. Heel veel dingen bestaan niet meer. Times they are a changing..


De kwartetten die hieronder volgen zijn uit de tijd van onze kinderen. We hebben er eindeloos vaak mee gespeeld. Voordat ze konden lezen keken we plaatjes. Dan liet ik een hondenkaartje zien en vroeg wat dat voor diertje was. En welk geluid ze maakten. Daarna, als ze konden lezen speelden we vaak een spelletje voordat ze naar bed gingen. Na het eten en voor het voorlezen. We hadden wel een televisie maar die stond nauwelijks aan. Internet kwam een paar jaar later.


Weer was er een dieren kwartet en ook een nieuw sprookjeskwartet. Ik zie dat de nummers bijna opvolgend zijn. 882 en 884. Wat voor spel zou er tussen gezeten hebben? Welk onderwerp? De doosjes van de spellen van de kinderen zijn beduidend beter bewaard gebleven. Ze zijn nieuwer ook natuurlijk.


Och en dan hier het Suske en Wiske kwartetpel. Dit kreeg onze jongste zoon van oom Jaap. Oom Jaap is overleden maar deze twee hadden een goede band. Jongste heeft schaken van hem geleerd. Jaap spaarde alle albums van Suske en Wiske. Alleen jongste mocht ze lezen want die was er voorzichtig mee. Als we naar ze op visite gingen hadden we geen kind aan hem. Ik zie hem nog zitten in het hoekje van de bibliotheek opgekruld in de grote stoel.


Hoe we aan het Donald Duck kwartetspel zijn gekomen weet ik niet meer. Waarschijnlijk was het een verjaardagscadeau voor een van de kinderen. Het zit in een plastic doosje. Dat hangt met plakband aan elkaar. Niet omdat het veel gebruikt is maar omdat een van de kleinkinderen er een keer mee heeft lopen gooien. Hebben ze niet allemaal een fase dat ze dat doen?


Het mooiste kwartet heb ik voor het laatst bewaard. Het is van onze oudste dochter maar ligt nog steeds hier in de kast. Het is een bijbels kwartet. Ik vind de tekeningen zo mooi. Simpel, kleurig, het is een feest om er naar te kijken. Ik heb ook nog twee boekjes met liedjes in deze stijl. Ik zal ze eens opzoeken...


Al met al is het een aardige verzameling zo. 9 stuks maar liefst. Als ik goed ga zoeken vind ik er misschien nog wel meer. Ik herinner me er nog een die je gratis kreeg bij Fleuril wasmiddel. Bestaat dat trouwens nog? Ik zal eens kijken als ik weer boodschappen doe.

Veel kaartjes, veel kindjes, urenlang plezier.... Leuk om ze zo bij elkaar nog eens te laten shinen. Ze gaan meteen de kast weer in want ik wil niet dat ze in handen van de kleine kleintjes komen. Dat is me een keer gebeurd. Alles lag door elkaar en het was effe een klusje om ze weer uit te zoeken. Legpuzzels zijn nog erger trouwens, maar dat terzijde :-))

Geen opmerkingen:

Een reactie posten