donderdag 10 mei 2018

Lezen (4)...

Donderdag 19 april. Geen verjaardag vandaag maar wel een feestje te vieren. Want ik heb weer een rijtje boeken aan jullie te laten zien. Ik heb ze inmiddels ook allemaal al weer gelezen. Heerlijk! Als ik niet van tijd tot tijd kan lezen is het leven meteen minder leuk :-) 


Op een van mijn wandelingen door het dorp kwam ik langs de kerk aan het plein. De deur stond open en ik liep er naar binnen. Nou deed ik dat niet voor het eerst. Op woensdag en zaterdag staat de deur meestal open en kun je er wat zitten en nadenken. Soms is er muziek en kun je daar naar luisteren. Als je wilt praten kan dat. En zelfs komt de dominee op woensdag een uurtje langs en kun je je hart bij hem uitstorten. Een kopje the of koffie kun je zo pakken als je daar zin in hebt.


Dit keer liep ik binnen omdat er een expositie was die ik graag wilde zien. Het viel me niet helemaal mee maar smaak is natuurlijk persoonlijk. Ik had er een artikel over gelezen en me daar denk ik onbewust een voorstelling bij gemaakt. En die bleek heel anders te zijn. Net als bij sommige van mijn blogs paste het beeld niet bij het woord.


Het overkomt me ook wel eens als ik eerst een boek lees en later naar een film kijk die naar aanleiding van een boek gemaakt is. Het is niet erg maar het is anders. Herken je dit?


In de kerk staat ook een mobiele boekenkast. Na de jaarlijkse bazaar blijven er altijd boeken over. Die werden weggegooid of gaan naar de kringloopwinkels maar een tijdje geleden is besloten ze door het jaar heen tijdens de open uren in de kerk te verkopen. En dat vond ik een leuk idee...


Er werd een boekenkast op wielen gebouwd. Of eigenlijk zijn het er drie volgens mij. Ze kunnen dichtgevouwen worden zodat ze in de zondagse dienst niet afleiden van de preek. Ik had er al eens in gekeken maar vond er alleen maar romans en daar ben ik dan weer niet dol op.


Met een half oog keek ik via een van de schilderijen naar de kast en mijn oog viel op een rijtje boeken van Adriaan van Dis. En laat ik die nu graag lezen! De jongste zoon ook en door de tijd heen nam hij al een behoorlijk rijtje mee naar zijn nieuwe Vaderland. Dat was leuk voor hem maar ik was ze dus kwijt. En ik vind het fijn om af en toe eens een boek te herlezen.


Daarom was ik erg blij met dit stapeltje. Een verdwaalde Maarten 't Hart uit het dorp niet ver hier vandaan en met de zelfde voornaam als jongste mocht ook mee. Grappig dat ik juist een boek van hem hier in de kerk vond. 't Hart is niet meer zo van de kerk. Terwijl ik met het boek in mijn handen stond begon de organist van de kerk Bach te spelen.
-
Daar houdt 't Hart dan weer wel veel van. De organist van de kerk ook en ik mag zelf ook graag naar de oude Bach luisteren. Ik haalde een kopje koffie bij de tafel en nestelde me in een van de herenbanken. Af en toe een slokje, luisteren naar de muziek, wat bladeren in de boeken. Voor ik het wist was het tijd om naar huis te gaan. De kerk ging sluiten en ik was compleet de tijd vergeten. Op een holletje (!) deed ik nog wat geld in het boekenbakje (je mag zelf het bedrag bepalen) en ging terug naar huis. Geen verjaardag maar wel een feestje!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten