zondag 4 maart 2018

Boekje...

Vrijdag 23 februari. Weten jullie nog dat ik vertelde over de jeugdboeken die ik kocht in de kringloopwinkel? Ik kocht ook een ander boekje toen maar dat was ik echt helemaal vergeten. Gelukkig komt alles vroeg of laat weer boven water. Zelfs als je het niet zoekt :-) Als we vroeger als kind iets kwijt waren zei mijn moeder altijd: als je het hier binnen kwijt bent geraakt, vind je het zeker weer terug. Wat het huis heeft geeft het vanzelf een keer terug. En zo is het maar net. 


Maar goed... ik wil dus deze aankoop met jullie delen: Geillustreerde Flora van Nederland. eer dan 6000 tekeningen door E. Heimans, H.W. Heinsius en Jac. P. Thijsse. 21e druk. Het is een gidsje met tekeningen van zo'n beetje alle planten in Nederland. Uitgegeven door W. Versluys N.V. te Amsterdam/ Antwerpen in 1965. Hoe leuk is dit? Dit is een 21e druk. De eerste verscheen in 1889 voor zover ik het heb kunnen terugvinden. De 12e druk kwam uit in 1942 en de 15e druk in 1944. Dat vind ik best wonderlijk want je zou denken dat ze toen wel wat anders aan hun hoofd hadden. Maar blijkbaar gingen dit soort dingen gewoon door. De 16e druk (uitgegeven in 1947) vermeldt dat Dr Jac. P. Thijsse dit niet meer heeft mogen meemaken. Hij is in Januari 1945 op 80 jarige leeftijd overleden.


Gelukkig werd voor hem een opvolger gevonden en zo werden volgende drukken steeds opnieuw uitgebracht. Het is een schitterend boekje om door te bladeren. Je krijgt zin om naar buiten te gaan en de planten, bomen en bloemen te gaan zoeken. Ik verheug me er echt op om dat te gaan doen, misschien wel met mijn kleinkinderen die allemaal in de stad wonen. Wij waren vroeger veel buiten en kenden ook veel namen. Dat krijg je vanzelf mee als je in de polder woont. Ook hadden wij op de Lagere School nog het vak: Kennis der Natuur. Ik vond dat zo fijn. We gingen er voor naar buiten. Zochten planten en droogden die vervolgens. Sommige kinderen hadden een echte bloemenpers thuis. Mijn ouders vonden dat het drogen van bloemen ook heel goed kon tussen de bladeren van oude telefoongidsen. Of boeken. Tussen wc papier of keukenrol. Soms vond je jaren later nog bloemen terug.


Het boekje ligt hier in mijn werkkamer nu (na het terugvinden)  en zo af en toe blader ik er wat in. Het is echt inspirerend. Wat een klus zal het geweest zijn om al die tekeningen zo natuurgetrouw weer te geven. Ik spreek nu steeds over boekje maar het is eigenlijk nog best een lijvig boekwerk. Ik zal het eens meten. Het is 19 x 14 cm groot. Het is bijna 6 (!) cm dik en het weegt 961 gram. Ik stel me de jongens en meisjes van toen voor. Korte broek, shirt met korte mouwen, rugzak om en lopen maar. Misschien hadden sommigen ook nog wel een vergrootglas bij zich. Wie weet. En dan maar speuren en zoeken in het boekje. Oh heerlijk! Maar dat is hoe ik het me voorstel hè :-) En dan te bedenken dat ik hier maar 35 cent voor hoefde te betalen. Life is good!

2 opmerkingen:

  1. Wat een superrr leuk boekje...fijne week liefs Ria x ❤️

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk boekje! Erg bijzonder om te bedenken hoe iemand dit heeft gemaakt.

    BeantwoordenVerwijderen