donderdag 16 november 2017

Lezen...

Vrijdag 20 oktober. Nog heel goed kan ik me het moment herinneren dat ik leerde lezen. Er ging een wereld voor me open. Lezen is fijn. Je bent even in een andere wereld. Voorlezen is leuk en ik heb mijn kinderen veel en vaak voorgelezen. Het is mooi om te zien dat deze traditie voortgezet wordt en mijn kinderen hun kinderen ook weer voorlezen. Mijn eigen boekenkasten puilen uit en ook die van mijn ouders/vader. Ik ben lid van de bibliotheek hier in het dorp, snuffel altijd bij boekenstalletjes van rommelmarkten en zal bij een bezoek aan de kringloopwinkel de boekenhoek zeker niet overslaan. En nu heb ik ook nog een schoonzoon met een meer dan royale boekenkast die me uitnodigt om vooral te lezen/lenen waar ik zin in heb. 


Met het ook op de operatie en daarna langdurige revalidatie zocht ik een stapel uit. Het leuke is namelijk dat schoonzoon een totaal andere smaak heeft en schrijvers in zijn kast heeft staan die ik niet eerder las. Zo ook bovenstaand boek: De Handelsreiziger van de Nederlandsche Cocaïne Fabriek van Conny Braam. Het speelt verhaal zich af in de eerste wereldoorlog en de jaren daarna. Nederland was toen 'neutraal' en ik heb altijd het idee gehad dat deze oorlog een beetje aan me/ons voorbij gegaan is. Ik wist er niet veel van. Nederland was misschien neutraal maar heeft volgens mij goed aan deze oorlog verdiend. In ieder geval bij het leveren van Cocaïne aan het front. En daarbij maakte het niet veel uit of dat de Duitsers of de Engelsen waren.


Het verhaal wordt verteld via de jonge handelsreiziger, Lucien genaamd. Zijn ouders leven niet meer en hij woont met zijn zusje in Haarlem. Zijn vriendin is actrice. Hij is goed in zijn werk en verkoopt veel en grote partijen cocaïne van zeer goede kwaliteit tijdens de oorlog. Tegelijkertijd is er het verhaal van soldaat Robin. Onderwijzer aan de dorpsschool die vrijwillig dienst neemt in het Engelse leger. Daar raakt hij gewond en krijgt hij cocaïne toegediend. Voor hij het weet is hij verslaafd. Ook de vriendin van Lucien is verslaafd. Op wonderlijke wijze komen deze twee verhaallijnen bij elkaar. De cocaïne fabriek heeft echt en zelfs nog heel lang bestaan. Onder verschillende namen. Uiteindelijk met Akzo als moedermaatschappij. Het verhaal speelt zich af in Indië, Duitsland, Vlaanderen, Engeland en Nederland in een tijd waarin veel gebeurde. Een aanrader !!.

2 opmerkingen:

  1. Genoteerd en oh wat wordt mijn lijst lang...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prachtig boek. Haar boeken over Velsen en het graven van het Noordzeekanaal
    (o.a. De woede van Abraham) vind ik prachtig.

    BeantwoordenVerwijderen